2. Nädal ITSPEA

Uus nädal ja uued teemad! 

Teemade valiku kriteeriumiks oli seekord, et tuleb rääkida kahest erinevast nähtusest interneti varasemast ajaloost (enne 1991 aastat), millest üks nähtus on tänaseni alles ja teine on kadunud või asendunud.

Üks interneti põhilisemaid omadusi on info jagamine ja suhtlus inimeste vahel on vanim info jagamise viis. Arvutite ühendamisel suhtluse eesmärgil tekkis ka selline lahendus nagu email, mis on tänaseni alles.

Alternatiivina emailile olid enne interneti laiemat levikut kasutuses ka CBBS'id ehk Computerized Bulletin Board Systems, mis on tänaseks kadunud.


Email

Emaili loojaks oli Ray Tomlinson, aga millal ta selle leitus? Selle kohta leidsin kaks versiooni - 1971 [1] ja 1972 [2]. Mulle tekitas segadust, et miks on 2 erinevat aastaarvu välja toodud erinevates allikates, kui emaili sünd üpriski hästi teada on. 

Ma lähtun Multicians.org saidi infost, kuna seal on täpsemini seletatud, et Ray oli esimene, kes saatis tänapäevasel kujul emaili kahe arvuti vahel üle ARPANeti 1971 aasta lõpul, aga laiemalt andis kasutusse 1972 aastal. [1] Varasemad elektroonilised sõnumiedastused olid tehtud samal arvutil erinevate kasutajate vahel, mitte erinevate arvutite vahel ja kindlalt adresseerituna. 

Ray valis ise @ märgi, et kirjutada mailiaadressi kujul user@host [1].

Email erinevus seisnesgi selles, et kirja sai adresseerida. Paremaks toimimiseks oli ka emailil vaja protokolle, mis panid paika reeglid, kuidas emaile saadetakse. Pidev arendamine viis SMTP protokollini, mida ka täna kasutatakse. [1]


CBBS

CBBS ehk Computerized Bulletin Board Systems on midagi sellist, millest ma pole varem kordagi kuulnud. Täiesti tundmatu asi minu jaoks, seega pean nullist infot otsima hakkama.

Brittanica.com leht kirjeldab, et CBBS'e kasutati failide jagamiseks ja sõnumite saatmiseks. Iga kasutaja sai kirjutada oma sõnumi kõigile nähtavalt. CBBS'ile ligipääsemiseks oli vaja dial-up modemit. 1990-ndate keskel oli CBBS-ide tipphetk, kus neid teadetetahvleid võis olla kümneid tuhandeid, aga nad kadusid ära interneti levikuga. [3]

Ma mäletan dial-up modemit, millega sai internetiühenduse loodud, kaotades samal ajal võimaluse kodutelefonilt helistada. Aga olin liiga noor, et osata internetis midagi teha, seega ma ei imesta, et ma pole CBBS-idest kuulnud. 

CBBS-ide loomine sai alguse 1978 aasta novembris kahe mehe poolt: Ward Christensen ja Randy Suess [4]. 

Kuna neisse teadetetahvlitesse sisselogimine käis telefoniliinide kaudu ja teise osapoole arvuti võis teises riigis olla, siis võisid ka telefoniarved üpris kopsakad tulla. Selle tõttu olid need süsteemid pigem lokaalsed. [4]

http://textfiles.com/directory.html - see peaks olema üks Bulletin Board või projektmida on säilitatud.

Tuleb aga välja, et selline suhtlusviis pole päris kadunud. S.Gilbertsoni artikkel [4] väidab (2010 aastal), et Taiwanis on CBBS'id noorte seas tänagi populaarsed. Ma kahjuks ei leidnud rohkem kinnitust sellele väitele.

Minu esimene otsing täna toimivatele teadete tahvlitele andis tulemuseks veebipoe, kus müüdi füüsilisi teadetetahvleid. Selge. Väike parandus Googli otsingusõnas ja sain juba parema tulemuse.

https://www.howtogeek.com/686600/remember-bbses-heres-how-you-can-visit-one-today/ - See sait räägib tänastest BBS-idest ja kuidas neisse ühendus luua. Natuke on vaja pusida ja ma kahjuks ei jõua ise seda läbi teha, aga tundub huvitav. See on nagu peidetud interneti nurgake. 

The Cave BBS [5]

Väga huvitav oleks olnud 90ndatel neis BBS'ides suhelda ja mängida, aga nagu näha, siis nostalgia aitab asju elus hoida, kuigi esmapilgul võib olla tunne, et see tehnoloogia on välja surnud.



Kasutatud kirjandus.

[1] Multics, The History of Electronic Mail, [Online]. Loetud aadressil: https://www.multicians.org/thvv/mail-history.html Kasutatud: 08.02.2022.

[2] Nethistory, The history of email, [Online]. Loetud aadressil: http://www.nethistory.info/History%20of%20the%20Internet/email.html Kasutatud: 08.02.2022.

[3] Britannica.com, bulletin-board system (BBS) | Definition & Facts | Britannica, [Online]. Loetud aadressil: https://www.britannica.com/technology/bulletin-board-system Kasutatud: 09.02.2022.

[4] S. Gilbertson, "Feb. 16, 1978: Bulletin Board Goes Electronic", Wired, 2010 [Online]. Loetud aadressil: https://www.wired.com/2010/02/0216cbbs-first-bbs-bulletin-board/ Kasutatud 09.02.2022.

[5] B. Edwards, "Remember BBSes? Here’s How You Can Visit One Today", How-To Geek, 2021, [Online]. Loetud aadressil: https://www.howtogeek.com/686600/remember-bbses-heres-how-you-can-visit-one-today/ Kasutatud: 09.02.2022

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

13. Nädala ITSPEA

8. nädala ITSPEA