4. nädal ITSPEA

 4. nädala teemade seast valisin lugeda Eesti infosüsteemi arengukavast 2020 läbi visiooni 2. peatükis ja valin 2 alateemat, kus üks on realiseerunud kõige rohkem ja üks kõige vähem.


Arengukava üks visioone oli asutuste ja töökohtade võrgustumine. Ülemaailmne pandeemia aitas kindlasti kaasa selle visiooni realiseerimisele. Raske öelda, kas ilma koroonaviiruseta oleks selline hüppeline areng toimunud, aga võib vist julgelt väita, et kõik on õppinud ja leppinud uue reaalsusega, kus tehakse kaugtööd ja õpitakse distantsilt.

2020 aasta märtsis jõustunud eriolukorra ajal jäid paljud inimesed kodukontoritesse ning koolides algas distantsõpe. See aitas oluliselt kiirendada võrgustumise protsesse kõigis asutustes. Kasutusele võeti digitaalseid lahendusi nagu näiteks Zoom (millel ka aktsia hind mitmekordistus kiirelt pandeemia alguses ja 22.02.2022 seisuga on Zoomi aktsia hind kukkunud oma 2020 novembri tipust 478 dollari pealt 126,6 dollarini ehk sinnani, kus ta alustas pandeemia alguses [1]- investorid läksid natuke hulluks). Zoom on endiselt väga populaarne ja ma ise ka kasutan seda igapäevaselt. HITSA 2020 juuni uuring leidis, et Eesti lastel oli distantsõppe ajal parem ligipääs internetile ja seadmetele võrreldes teiste Balti- ja Skandinaaviamaadega [2].

Oma kogemusest võin öelda, et kaugtöö on väga mugav, ja teen seda tänagi, käies kontoris heal juhul korra kuus. Naudin võimalust õppida distantsilt, kuna töö ja elukoha asukoht ei võimaldakski mugavalt klassides kohal käia. 


Kõige vähem realiseerunud visiooni alla liigitaks ma punkti: "Kõik enim kasutatavad teenused, nii avaliku kui ka erasektori pakutavad, on lihtsad ja mugavad. Need on kergesti leitavad ja tellitavad, hästi ja tõhusalt osutatud. Sellised teenused on Eestis kättesaadavad kõikjal ja kõigile. Tagatud on, et inimesel oleksid alati andmed „kaasas“ ehk kõigis seadmetes turvaliselt kasutatavad."

Miks ma arvan, et see on kõige vähem realiseerunud, on tingitud mitmetest põhjustest.

Arengukavas oli eesmärgina seatud Interneti mittekasutajate osakaal 16–74-aastaste Eesti elanike seas, kus algtase: 18% (2013) → sihttase: 5% (2020) . Reaalsuses oli 2019 aastal see protsent 9.8 peal [3]. Jõuti küll ligi kahekordselt vähendada interneti mittekasutajate osakaalu, aga eesmärk oli liiga optimistlikult märgitud 5%.

Ligi 10% elanikkonnast ei kasuta internetti ja ei saa seega ligi teenustele, mis on kolinud internetti. Need teenused võivad olla kergesti leitavad ja mugavalt kasutatavad, aga selleks peaks neile teenustele esmalt ligi pääsema.

Teine põhjus täiendab esimest, kuna võib märgata, et tegelikult ei ole rahulolu avalike teenustega kasvanud.

Rahulolu avalike teenuste kvaliteediga: a. 16–74-aastaste elanike hulgas Algtase: 67% (2012) → sihttase: 85% (2020) pole aastate jooksul tegelikult muutunud, olles 2019 aastal 65,18% juures [3]. 

Võimalik, et ei olegi saavutatav täielik või väga hea rahulolu, aga kahju on näha, et on olnud stagnatsioon. Olen üllatunud sellise tulemuse üle, kuna mulle isiklikult on küll tundunud, et avalike teenuste kvaliteet on tõusnud. Eesti.ee kaudu saab toiminguid teha ilma, et kohalikku omavalitsusse peaks minema. Maksuameti tuludeklaratsiooni esitamine on äärmiselt lihtsaks ja mugavaks tehtud võttes paljudel inimestel aega kõigest mõned minutid jne. 

Minu isikliku rahuolematuse põhjuseks võib teatud olukordades pidada seda, kui ei saa smart-ID'd kasutades sisse logida. Ma ei kasuta juba ammu mobiil-ID'd, rääkimata ID-kaardi lugejast. Smart-ID on üks parimaid saavutusi. 


[1] Yahoo! finance, Zoom Video Communications, Inc. (ZM) Stock Price, News, Quote & History - Yahoo Finance, [Online]. Loetud aadressil: https://finance.yahoo.com/quote/ZM/ Kasutatud: 22.02.2022.

[2] #HITSA, #HITSA | Uuring: Eesti lastel oli distantsõppe ajal parem ligipääs internetile ja seadmetele, 2020, [Online], Loetud aadressil: https://www.hitsa.ee/uudised-1/uuring-eesti-lastel-parem-ligipaas-internetile Kasutatud: 22.02.2022.

[3] Rahandusministeerium,  e-riigi_ja_sideturu_arendamise_programm_2021-2024_seisuga_05.03.2020.pdf [Online]. Alla laetud aadressil: https://www.rahandusministeerium.ee/system/files_force/document_files/e-riigi_ja_sideturu_arendamise_programm_2021-2024_seisuga_05.03.2020.pdf?download=1 Kasutatud: 22.02.2022

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

13. Nädala ITSPEA

8. nädala ITSPEA

2. Nädal ITSPEA