5. nädal ITSPEA

 5. nädala teemaks on valida üks Virgina Shea 10 käsust ja tuua mõni hea näide omaenda kogemusest.

Virginia Shea 10 käsu:

  1. Ole inimene (Remember the human).
  2. Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior online that you follow in real life).
  3. Tea, kus sa oled (Know where you are in cyberspace).
  4. Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth).
  5. Näe võrgus hea välja (Make yourself look good online).
  6. Jaga oma teadmisi (Share expert knowledge).
  7. Aita piirata sõimusõdu (Help keep flame wars under control).
  8. Austa teiste inimeste privaatsust (Respect other people's privacy).
  9. Ära kuritarvita oma võimu (Don't abuse your power).
  10. Andesta teistele nende eksimused (Be forgiving of other people's mistakes).


Mul on kahju tunnistada, et olen paaril korral Deflis artiklile kommentaari kirjutanud. Kahju sellepärast, et seal kommentaariumis näeb vist kõige rohkem netiketti puudumist ja sinna kirjutamine on täielikult raisatud aeg minu elust, andes vastu mitte midagi.

Delfi kommentaariumis võib näha solvamisi, mis lähevad nii kaugele, et kommentaatoreid kaevatakse kohtusse ja nad peavad maksma kahjutasusid [1]. 

Minu enda kogemus puudutab arvatavasti esimest punkti kõige rohkem. Võib esineda hetki, kus ma esmalt mõtlen, et tahaksin sotsiaalmeedias kellelegi vastata. Kirjutan isegi teksti valmis, aga siis kustutan kõik ära ja lihtsalt liigun edasi. Vahel selline peatumise hetk enne postitust aitab aru saada, kas sellel on mõtet. Kas on tarvis jääda vaidlema või arutlema mingi teema üle ja kulutada oma aega? Väga tihti on vastuseks "ei". 

Netiketti järgimine on kindlasti väga oluline, aga sellega koos võiks käia ka modereerimine, kuna paratamatult paljud inimesed ei järgi head tava oma kommentaaride kirjutamisel. Reddit on hea näide foorumite kogumist, kus (olenevalt subredditist ehk alafoorumist) on enamasti väga hea sisu ja kommentaarid. Lisaks on olemas hindamise süsteem, kus lugejad saavad negatiivseid hinnaguid anda nende arust halbadele/teemavälistele kommentaaridele, mida siis Reddit ka pigem peidab lugeja eest. Tulemuseks on väga hea kommentaaride lugemise kogemus, kus saab filtreerida ettepoole just kõige populaarsemaid kommentaare. 

Viited

[1] S. Randla, "Seksuaalnõustaja Rita Holmi au teotanud netikommentaator peab maksma hüvitist", 2021 [Online],  Loetud aadressil: https://www.ohtuleht.ee/1042564/seksuaalnoustaja-rita-holmi-au-teotanud-netikommentaator-peab-maksma-huvitist Kasutatud: 01.03.2022

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

13. Nädala ITSPEA

8. nädala ITSPEA

2. Nädal ITSPEA