10. nädala ITSPEA

Selle nädala teemaks on Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO  arvustus.


Lugedes Eric S. Raymondi "Kuidas saada häkkeriks", tekitas see minus inspiratsiooni. See tekitas kuvandi häkkerist väga positiivselt ning kui sa seda juba loed, siis kindlasti on mingid omadused sul olemas, mis panevad mõtlema, et äkki võiks sinustki saada häkker.

Eric alustab lühidalt dokumendi ülevaatest ja liigub edasi selgitamaks häkkeri mõistet. Eristades häkkerit kräkkerist, kus viimane on see, kellele meeldib lõhkuda, mitte luua. Häkker on midagi enamat ja pole piiritletud ainult IT valdkonnaga. 

Edasi liigub Eric häkkerlikku suhtumist kirjeldades ja milline peaks olema suhtumine, kui tahta häkkeriks saada. Peamine paistis olevat probleemide lahendamise soov ning vabaduse eest võitlemine. 

IT Häkkeri põhioskuste juures on kõige olulisem osata programmeerida. Ja mitte ainult ühte keelt vaid paljusid ja pidevalt juurde õppida.

Oluline on staatus. Tee kasulikku ja vaba tarkvara, jaga seda ja aita teistel luua. 

Antakse veel põgus ülevaade ajaloost, lisalugemise nimekiri ning korduma kippuvad küsimused. Viimane on huvitav täiendus ning sisaldab kasulikku infot.

Eric kirjeldab häkkeri kultuuri palju detailsemalt ja suuremalt, kui minu arusaamine sellest esialgselt oli. Inimesele, kellel on puudunud kokkupuude selle kultuuriga, oli lugemine väga informatiivne.

Antakse häid näpunäiteid, millisest programmeerimise keelest võiks alustada ja rõhutatakse seda, et meisterlikkus võtab vähemalt 10 aastat aega. Kuigi see võib hirmutada, siis tegelikult on igal alal meistriks saamiseks vajalik selline panus teha. 

Huvitaval kombel oli välja toodud, et võiks tegeleda võitluskuntsidega, kuna see spordiala nõuab head distsipliini ning see on häkkerite seas populaarne. See punkt kindlasti üllatas mind. Muidugi on väga oluline peale arvuti taga istumist tegeleda spordiga, aga kas see peab just võitluskuntsid olema? Ma arvan, et autor oleks võinud rõhutada üleüldiselt spordiga tegelemist. Jooksmine on samamoodi vaimne ja füüsiline distsipliin mis on tervisele kasulik. 

Häkkerikogukonnast jääb üldiselt selline kinnise ringi mulje, aga Eric toob välja mitmeid viise, kuidas selles kogukonnas osaleda. Võimalusi on tegelikult palju ning sobilikud algajale. Mulle meeldis mõte hakata mingi tarkvara beetatestijaks, et sealt edasi liikuda. Proovin kindlasti seda mõtet endaga kaasa võtta. 

Kokkuvõttes oli tegu väga mõnusa lugemisega, millest sai palju mõtteid ja inspiratsiooni. Pigem julgustas kui hirmutas eemale. Hoian ka meeles ja jälgin rohkem inimesi, kes tegelevad modereerimise või muu taolise vabatahtliku tööga, mis annab kogukonnale palju juurde, aga jääb varju.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

13. Nädala ITSPEA

8. nädala ITSPEA

2. Nädal ITSPEA